Klantlogin

Hier vindt u de login mogelijkheden van onze portals en online services. Selecteer de gewenste dienst en log in met uw persoonlijke inlogcode.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Neemt u dan contact met ons op.

Neem contact op

Tegemoetkoming vaste lasten (TVL)

Tegemoetkoming vaste lasten (TVL)

Om in aanmerking te komen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), moet u voldoen aan de voorwaarden. Voor TVL Q1 2021 zijn er algemene voorwaarden die voor alle ondernemingen gelden en er zijn aanvullende voorwaarden voor bepaalde ondernemingen.

  • Uw bedrijf heeft meer dan 30% omzetverlies in het 1e kwartaal van 2021 vergeleken met het 1e kwartaal van 2019.
  • Uw vaste lasten zijn minimaal € 1.500 in het 1e kwartaal van 2021, op basis van het percentage vaste lasten dat bij uw hoofdactiviteit hoort.

Heeft u omzetverlies door de coronamaatregelen? En moeite om de vaste lasten van uw mkb-onderneming te betalen? Dan kunt u via de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) subsidie aanvragen. De TVL staat open tot 30 juni 2021. U vraagt de TVL telkens aan voor een periode van 3 maanden. De regeling is voor mkb-ondernemers.

Voor wie?

De subsidie is voor mkb-ondernemers die door de coronacrisis veel omzet verliezen en daardoor in de problemen komen met het betalen van hun vaste lasten. Ondernemers uit alle bedrijfssectoren komen in aanmerking, met uitzondering van krediet- en financiële instellingen, publiek bekostigde scholen en instellingen, huishoudens en (internationale) overheidsinstellingen.

Uw bedrijf moet op 15 maart 2020 ingeschreven staan in het Handelsregister van KVK. De SBI-code die hoort bij uw hoofdactiviteit in het Handelsregister van KVK op 15 maart 2020 telt.

Alleen als u in de vorige subsidieperiode na een herbeoordeling of bezwaar TVL ontving voor een andere SBI-code, komt u ook met deze SBI-code in aanmerking. Het aanvraagsysteem kiest in dat geval automatisch de gunstigste SBI-code.

Uitbreidingen

Eenmalige opslag Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA)

Alleen horecagelegenheden die in aanmerking komen voor TVL Q4 2020, krijgen één keer een opslag bovenop de subsidie: de Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA). Als ze TVL aanvragen, wordt de HVA-opslag er direct bij opgeteld.

Lees meer over de opslag voor de horeca

Met terugwerkende kracht 85%

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 uitgebreid. Hierdoor krijgen alle ondernemers van wie de omzet met minstens 30% is teruggevallen, een tegemoetkoming van 85% van de vaste lasten.

Let op!
Het percentage is dus niet langer variabel en loopt dus ook niet op naarmate de omzet afneemt.

 Meer dan 250 personeelsleden

Ook is de TVL niet langer beperkt tot mkb-ondernemingen met maximaal 250 werknemers in dienst. Ook bedrijven met meer dan 250 werknemers kunnen vanaf 1 januari 2021 gebruikmaken van de regeling.

Maximum wordt verhoogd

Het maximum van de TVL wordt verhoogd van € 90.000 tot € 400.000 voor een periode van drie maanden. Let op, voor ondernemers met maximaal 250 werknemers in dienst bedraagt dit maximum € 330.000 voor een periode van drie maanden. Deze maxima zijn exclusief de opslag voorraadsubsidie voor gesloten detailhandel.

Het percentage vaste lasten van een onderneming blijft afhankelijk van de sector en wordt bepaald op basis van cijfers van het CBS. Hierdoor kan per saldo meer of minder dan 85% van de vaste lasten aan subsidie worden verkregen.

De TVL kent een vereiste dat een ondernemer minimaal € 3.000 aan vaste lasten in een kwartaal moet hebben. Het kabinet onderzoekt of een verlaging van dit bedrag mogelijk is.

Minimale bedrag wordt ook verhoogd

Het minimale steunbedrag aan TVL wordt daarnaast verhoogd van € 750 naar € 1.500 per periode van drie maanden.

In 2021 volgen nog 2 TVL openstellingen:

  • TVL Q1 2021: 1 januari tot en met 31 maart 2021 – u kunt deze aanvragen t/m 18 mei 2021.
  • TVL Q2 2021: 1 april tot en met 30 juni 2021

Aanvragen van de TVL 12 april

Ondernemers die vanaf 12 april de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aan willen vragen en eHerkenning gebruiken, hebben hiervoor eHerkenning nodig met een hoger veiligheidsniveau. Dit heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bekendgemaakt. Lees meer.

Wanneer krijgt u de subsidie?

Binnen 8 weken hoort u of de aanvraag wordt goedgekeurd. U ontvangt per e-mail een besluit. In het geval van een goedkeuring, staat het bedrag meestal binnen 5 werkdagen na het verzenden van de beslissing op uw rekening.