Klantlogin

Hier vindt u de login mogelijkheden van onze portals en online services. Selecteer de gewenste dienst en log in met uw persoonlijke inlogcode.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Neemt u dan contact met ons op.

Neem contact op

Actueel

Nieuws | Geplaatst op 15 augustus 2019

Nieuwe arbeidsvoorwaarden voor alle uitzendkrachten

Vanaf 30 december 2019 worden de ABU- en NBBU-cao voor uitzendkrachten gelijk getrokken. Als werkgever hebt u dan nog maar met één pakket te maken op het gebied van arbeidsvoorwaarden.

Wat verandert er?

Het plan is om per 1 september a.s. al enige aanpassingen door te voeren in de huidige CAO’s wat betreft toeslagen, inschaling en periodieken en opbouw van rechten in de verschillende fasen.

Let op!
Payrollovereenkomsten vallen per 1 januari 2020 buiten de werkingssfeer van de CAO voor Uitzendkrachten.

Gelijk loon voor gelijk werk

In de nieuwe CAO’s is de inlenersbeloning verbeterd. Zo dient u uitzendkrachten ook toeslagen voor fysiek en zwaar werk te geven alsmede een vergoeding voor de reisuren wanneer u deze tevens betaald aan werknemers die bij u in dienst zijn.

Bij de inlenersbeloning worden vanaf 1 september 2019 de toeslagen uitgebreid met toeslagen voor fysiek belastende omstandigheden, zoals koudetoeslag of voor het werken met gevaarlijke stoffen. Ook de vakantietoeslag wordt verhoogd van 8% naar 8,33%. Verder wordt de ervaring van uitzendkrachten meegeteld bij de inschaling en periodieken als zij dezelfde functie blijven uitoefenen bij verschillende opdrachtgevers.

Snellere opbouw rechten

Door de nieuwe CAO’s bouwen uitzendkrachten sneller rechten op in verschillende fasen van het uitzenden. Recht op loondoorbetaling hebben uitzendkrachten pas na 78 weken indien u geen werk meer voor hen hebt. Dit zal niet veranderen.

Wat wel wijzigt is dat de periode van 78 weken niet opnieuw begint te lopen wanneer u de uitzendkracht via een ander uitzendbureau inhuurt. Tevens komt er een einde aan opvolgende dag- of weekcontracten. Elk opvolgend contract moet minimaal vier weken duren.

Looptijd

De koepelorganisaties ABU en NBBU hebben samen met de vakbonden FNV, CNV de Unie en LVB een akkoord bereikt over de twee nieuwe CAO’s voor uitzendkrachten. De leden van de ABU hebben inmiddels ingestemd met het onderhandelingsresultaat. Andere partijen raadplegen hun leden de komende weken. De nieuwe geharmoniseerde CAO’s krijgen een looptijd van 30 december 2019 tot 1 juli 2021.

Indien u meer informatie wilt over de nieuwe arbeidsvoorwaarden, kunt u contact opnemen met onze loonafdeling.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.