Klantlogin

Hier vindt u de login mogelijkheden van onze portals en online services. Selecteer de gewenste dienst en log in met uw persoonlijke inlogcode.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Neemt u dan contact met ons op.

Neem contact op

DISC, de methode die gedrag inzichtelijk maakt

DISC, de methode die gedrag inzichtelijk maakt

DISC is een methode waarmee u gedrag inzichtelijk maakt. Via een vragenlijst ontdekt u uw eigen gedragsstijl en met de bijbehorende uitleg geeft DISC u ook inzicht in het gedrag van anderen. Is dit echt zo eenvoudig, hoe werkt dit in de praktijk en zijn er valkuilen?

Mijn ervaring met DISC

Zo’n tien jaar geleden werkte ik, Henri van Koeveringe, voor het eerst met de DISC-methode en ik werd er erg enthousiast van. Menselijk gedrag intrigeert me en ik vind het boeiend te begrijpen waarom mensen doen wat ze doen. Daarom besloot ik me destijds officieel te laten certificeren en nam veel DISC-analyses af bij kandidaten in werving- en selectietrajecten, maar ook bij kandidaten in doorgroeitrajecten of loopbaanvraagstukken. Verder gaf ik trainingen en leerde de cursisten communiceren en samenwerken met de verschillende stijlen, zoals de rode persoonlijkheidsstijl (dominant), geel (invloedrijk), blauw (consciëntieus) en groen (stabiel).

Hoe werkt DISC?

De DISC gebruik ik als een methodiek om gedrag te herkennen. Het is niet de waarheid, het is geen vast persoonlijkheidsprofiel en er zijn geen slechte profielen. Het geeft je handvatten die jou kunnen helpen inzicht te krijgen in je eigen gedragsvoorkeuren en het herkennen van voorkeuren bij anderen.

Ter illustratie het volgende voorbeeld. Stel dat uw medewerker een hoog blauw percentage heeft. Dit kenmerkt hem, want hij kan goed nauwkeurig werken, problemen objectief en zonder emoties analyseren. Zijn valkuil is dat hij weinig risico neemt en het liefst voor een standaard, veilige oplossing kiest. Daarnaast werkt een meer gele collega die tal van originele ideeën heeft en die met veel enthousiasme kan verwoorden. Echter hij heeft moeite structuur aan te brengen in projecten. Door de samenwerking op te zoeken vullen deze medewerkers elkaar perfect aan!

Waarom DISC inzetten?

Ieder mens is uniek, maar ook ieder mens is verschillend. Daardoor kan het zijn dat collega’s binnen een team elkaar niet begrijpen. Door de DISC methodiek toe te passen krijgen teamleden inzichten in de kenmerken van de andere teamleden. Ze leren op die manier elkaar wel begrijpen. Daarnaast zien ze op welke manier er gecommuniceerd kan worden met elkaar.

Labels plakken…

Ik zie DISC zeker niet als een methode om labels op mensen te plakken. Toch zie ik dit in de praktijk wel gebeuren. De methode zou gebruikt moeten worden om inzicht te krijgen in de eigen voorkeuren en kwaliteiten en om de communicatie te verbeteren. Het alleen al beseffen dat andere mensen andere communicatievoorkeuren hebben is een grote winst. DISC is één van de vele methodes om dit inzichtelijk te maken, en het helpt om zo elkaar net wat beter te begrijpen.

Wit u meer weten van DISC of wilt u DISC gebruiken bij uw werving- en selectievraagstuk? Neem dan contact op met Henri van Koeveringe via 06-30673456 of henri.vankoeveringe@weazuidewest.nl.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  •