Klantlogin

Hier vindt u de login mogelijkheden van onze portals en online services. Selecteer de gewenste dienst en log in met uw persoonlijke inlogcode.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Neemt u dan contact met ons op.

Neem contact op

Aanvullend geboorteverlof en ouderschapsverlof

Aanvullend geboorteverlof en ouderschapsverlof

Verwacht jouw medewerker binnenkort een kindje? Dat is prachtig nieuws voor je medewerker. Je medewerker gaat een nieuwe tijd tegemoet en kan (mogelijk) van allerlei soorten verlof gaan genieten.

Als werkgever is het dan ook goed om te weten welke verlofsoorten er zijn omtrent de geboorte van een kind. Naast het zwangerschaps- en bevallingsverlof, het normale geboorteverlof van 5 werkdagen en adoptie- en pleegverlof kan de medewerker aanspraak maken op aanvullend geboorteverlof en ouderschapsverlof.

Aanvullend geboorteverlof

Het aanvullend geboorteverlof, ook wel partnerverlof genoemd, is bedoeld voor de partner en kan alleen worden opgenomen als het normale geboorteverlof is genoten. Het aanvullende verlof bedraagt 5 keer de wekelijkse arbeidsduur. Dit verlof mag worden verspreid, maar moet binnen 6 maanden na de geboorte van het kind opgenomen zijn. Na 6 maanden komt het verlof te vervallen en kan dit niet meer worden opgenomen.

Wanneer een medewerker aangeeft gebruik te willen maken van het aanvullende geboorteverlof, kan de werkgever dit niet weigeren. Dit komt omdat het een werknemersrecht is. De werkgever heeft wel het recht, bij zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang, het verlof te wijzigen. In overleg met de medewerker kan dan andere dagen of andere weken worden vastgesteld.

Het aanvullend geboorteverlof wordt voor 70% doorbetaald (bij CAO kan hiervan worden afgeweken). De werkgever kan hiervoor een uitkering aanvragen bij het UWV. De uitkering dient vooraf te worden aangevraagd. De uitkering wordt standaard aan de werkgever overgemaakt. Maar kan ook in overleg met de medewerker direct aan de medewerker worden overgemaakt. Hou er wel rekening dat ondanks de lagere uitbetaling van het salaris de opbouw van de (wettelijke) vakantiedagen blijven doorlopen! Over de bovenwettelijke vakantiedagen kunnen middels een CAO, personeelshandboek of arbeidsovereenkomst andere afspraken zijn gemaakt.

Ouderschapsverlof

Naast het aanvullend geboorteverlof heeft de medewerker het recht om ouderschapsverlof op te nemen. Ouderschapsverlof kan worden opgenomen indien een medewerker een kind heeft van jonger dan 8 jaar. De medewerker mag zelf bepalen hoe hij/zij het ouderschapsverlof wilt opnemen. Maar ook hiervoor geldt dat de werkgever wel het recht heeft, bij zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang, het verlof te wijzigen.

De uren mogen gespreid worden opgenomen. De totale maximale duur van het ouderschapsverlof is 26 keer de wekelijkse arbeidsduur, voor meerlingen geldt een uitzondering hierop.

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen de eerste 9 weken van dit ouderschapsverlof betaald worden genoten tegen 70% van het loon (bij CAO kan hiervan worden afgeweken). De overige 15 weken ouderschapsverlof zijn onbetaald. De 9 weken betaald verlof dient de medewerker dan wel op te nemen in het eerste levensjaar van het kind. De werkgever kan hiervoor een uitkering aanvragen bij het UWV. Het betaald ouderschapsverlof dient achteraf te worden aangevraagd bij het UWV in maximaal 3 termijnen. De uitkering van 70% van het loon wordt dus achteraf uitbetaald door het UWV aan de werkgever of aan de medewerker.

Voor betaald ouderschapsverlof geldt dat de (wettelijke) vakantiedagen blijven doorlopen! Over de bovenwettelijke vakantiedagen kunnen middels een CAO, personeelshandboek of arbeidsovereenkomst andere afspraken zijn gemaakt. Voor onbetaald ouderschapsverlof geldt in beginsel dat er geen opbouw van vakantiedagen plaatsvindt.

Afspraken in overeenkomst

Voor zowel aanvullend geboorteverlof, betaald ouderschapsverlof en onbetaald ouderschapsverlof geldt dat er afspraken gemaakt moeten worden tussen werkgever en medewerker. Deze afspraken leg je vast in een overeenkomst. Te denken aan onder andere:

  • De keuze voor uitbetaling;
  • De afspraken over wanneer het verlof wordt genoten;
  • Wat er gebeurt bij ziekte;
  • Pensioen;
  • Consequenties lager loon;
  • en andere zaken.

Want je wilt een vervelende discussie achteraf uiteraard voorkomen.

Wat kunnen wij doen?

Indien je vragen hebt naar aanleiding van bovenstaande, schroom dan niet om contact op te nemen met je loonadviseur!  Daarnaast kunnen wij je helpen om een overeenkomst op te stellen en het verlof bij het UWV aan te vragen.

Als laatste willen wij vragen om dergelijk verlof altijd aan ons door te geven, zodat wij dit goed in de salarisadministratie kunnen verwerken.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.