Klantlogin

Hier vindt u de login mogelijkheden van onze portals en online services. Selecteer de gewenste dienst en log in met uw persoonlijke inlogcode.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Neemt u dan contact met ons op.

Neem contact op

Actueel

Nieuws | Geplaatst op 2 november 2023

De Arbeidstijdenwet, waar dient u als werkgever op te letten?

De werkgever is verantwoordelijk voor de naleving van de Arbeidstijdenwet. Als de werkgever niet conform de regels uit de Arbeidstijdenwet werkt, dan riskeert de werkgever een boete. Het boetenormbedrag bedraagt € 200,- en het wordt berekend per persoon en per dag. Het boetenormbedrag verschilt aan de hand van de bedrijfsgrootte. Wanneer de werkgever geen registratie van de arbeids- en rusttijden van zijn werknemers uitvoert, kan de werkgever een boete riskeren van € 10.000,-.

Wat houdt de Arbeidstijdenwet in?

In de Arbeidstijdenwet staan standaardregels over werktijden, pauze, nachtdiensten en rusttijden.

Werktijden:

Pauzes:

Nachtdiensten:

Rusttijden:

Zijn er uitzonderingen op de Arbeidstijdenwet?

Er zijn een aantal groepen die afwijken van de Arbeidstijdenwet. Als het gaat om de regels rondom pauzes en werken op zondag mogen werkgevers en werknemers afwijken. Dit mogen ze alleen als de vakbond, de OR of de personeelsvertegenwoordiging daarmee instemt. Het is mogelijk om af te wijken van de Arbeidstijdenwet, de afwijkingen worden dan in de cao toegelicht. Mochten de afspraken uit de cao in strijd zijn met de afspraken tussen de werkgever en de OR, dan gaan de cao-afspraken voor.

Wanneer geldt de Arbeidstijdenwet?

De Arbeidstijdenwet geldt voor alle werknemers van 18 jaar of ouder, voor werknemers onder de 18 jaar gelden aparte regels. De Arbeidstijdenwet geldt ook voor stagiairs, uitzendkrachten en gedetacheerden. Wanneer een werknemer drie maal het minimumloon of meer verdient, geldt de Arbeidstijdenwet niet. Een uitzondering hierop zijn werknemers die werken in nachtdiensten of risicovol werk doen. Ook geldt de Arbeidstijdenwet voor zelfstandigen niet. Behalve als zij werkzaamheden verrichten die gevaar met zich mee kunnen brengen, zoals vrachtwagenchauffeurs. Als laatste geldt de Arbeidstijdenwet ook niet voor vrijwilligers.

Welke regels gelden er voor werknemers onder de 18 jaar?

Vanaf 13 jaar mogen kinderen klusjes, licht en niet-industrieel werk doen. In schoolweken mogen zij 12 uur werken en 35 uur in vakantieweken. Kinderen vanaf 15 jaar mogen zelfstandig licht werk doen, zij mogen 40 uur per vakantieweek werken en 12 uur in schoolweken. Jongeren van 16 en 17 jaar mogen geen gevaarlijk werk doen en alleen onder deskundig toezicht mogen ze risicovol werk verrichten. Zij mogen maximaal 45 uur per week werken en 160 uur in 4 weken, hierbij telt de schooltijd ook mee als arbeidstijd.

Heeft u nog vragen over de Arbeidstijdenwet? Neem contact op met de loonafdeling. Telefonisch te bereiken via 0111 453700 of per mail: lonen@weazuidwest.nl.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Bronnen: ATW/FNV/KVK