Klantlogin

Hier vindt u de login mogelijkheden van onze portals en online services. Selecteer de gewenste dienst en log in met uw persoonlijke inlogcode.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Neemt u dan contact met ons op.

Neem contact op

Actueel

Nieuws | Geplaatst op 10 februari 2020

De Brexit: done deal, voor nu…

Er is sprake van een transitieperiode tot eind van dit jaar. De EU regels blijven in deze periode van kracht in het VK. Voor ondernemers verandert er in deze periode nog vrijwel iets. In februari of maart zullen de onderhandeling beginnen over een nieuwe handelsrelatie tussen het VK en de EU.

Onder welke voorwaarden EU-ondernemers na de overgangsperiode in en met het VK zaken kunnen doen, is dus nog niet duidelijk. Het VK heeft al wel aangegeven dat het de interne EU-markt wil verlaten. Dit betekent dat er voor ondernemers hoe dan ook zaken zullen veranderen.

Vertrek zonder deal? Het kan nog steeds

De verwachting is dat de onderhandelingen tussen de EU en het VK opnieuw niet vlot zullen verlopen. De overgangsperiode tot en met 31 december zou dan ook best eens te kort kunnen zijn om het over alle heikele onderhandelingspunten eens te worden.

In dat geval kan de overgangsperiode met twee jaar worden verlengd, mits de EU en het VK hiermee instemmen. De Britse premier Boris Johnson heeft echter in de Brexit-wet laten opnemen dat hij hier niet om zal vragen. Dan ligt alsnog een wanordelijk vertrek zonder akkoord op de loer.

Bereid u voor

Voor u als ondernemer is het zaak dat u de relatief korte transitieperiode gebruikt om u verder voor te bereiden op de Brexit. Hoe de handelsrelatie met het VK er ook komt uit te zien, na 31 december 2020 worden douaneaangiften bijvoorbeeld sowieso onderdeel van invoer uit of export naar het VK. Het Europese vrije verkeer van goederen en personen geldt dan niet langer aan de overkant van het Kanaal.

Bron: SRA