Klantlogin

Hier vindt u de login mogelijkheden van onze portals en online services. Selecteer de gewenste dienst en log in met uw persoonlijke inlogcode.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Neemt u dan contact met ons op.

Neem contact op

Actueel

Nieuws | Geplaatst op 27 juli 2023

De oproepkracht; bestaat die straks nog?

Het kabinet is van plan de nulurencontrachten af te schaffen, wat betekent dit voor de werkgever?

Het nulurencontract

Een nulurencontract is een oproepcontract waarbij geen enkele arbeidsomvang is afgesproken. De oproepkracht zal alleen na oproep kunnen werken. De werktijden kunnen alleen per oproep worden vastgelegd en zijn dus volledig variabel. Deze vorm van het arbeidscontract biedt de werkgever de meeste flexibiliteit. De oproepkracht zal alleen werkzaam zijn op tijden waarop zijn aanwezigheid echt nodig is. Wel moet de werkgever rekening houden met het risico van het wettelijke rechtsvermoeden inzake de omvang van de arbeid. Als gevolg van de invoering van de Wet werk en zekerheid is het afsluiten van nulurencontracten vanaf januari 2015 ontmoedigd.

Alleen gedurende de eerste 6 maanden kan nog schriftelijk van de loondoorbetalingsverplichting worden afgeweken door te bepalen dat de werknemer alleen betaald krijgt als hij ook feitelijk heeft gewerkt. Bij cao kan die periode van zes maanden weliswaar worden verlengd maar dan alleen voor specifiek in die cao te bepalen functies en dan nog alleen als de aan die functies verbonden werkzaamheden incidenteel van aard zijn en geen vaste omvang kennen. 

Wetsvoorstel

Het kabinet is van plan de nulurencontracten af te schaffen en te gaan werken met een zogenaamd basiscontract met een vast aantal uren. Daarbij geldt een bandbreedte van 130%. Binnen die bandbreedte moet dan de oproepkracht gehoor geven aan een oproep. Zo weet je beter waar je aan toe bent qua inkomen en rooster én kun je je werk beter combineren met bijvoorbeeld een andere baan, mantelzorg of een opleiding. 

Niet voor iedereen

Alleen voor scholieren en studenten blijft het nulurencontract mogelijk. De wetgeving die dit moet regelen zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 worden ingediend. De inwerkingtredingsdatum wordt bij koninklijk besluit bepaald en kan voor de verschillende onderdelen van dit wetsvoorstel op verschillende tijdstippen worden vastgesteld, maar is niet voorzien vóór 1 januari 2026. 

Het is een wetsvoorstel, dus qua uitwerking kan het nog verschillende kanten op. Maar het mag wel duidelijk zijn dat de oproepkracht grotendeels zal verdwijnen. Wil je weten wat dit voor u (gaat) betekenen, neem dan contact op met een van onze loonadviseurs!

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.