Klantlogin

Hier vindt u de login mogelijkheden van onze portals en online services. Selecteer de gewenste dienst en log in met uw persoonlijke inlogcode.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Neemt u dan contact met ons op.

Neem contact op

Actueel

Nieuws | Geplaatst op 1 september 2023

Derdelanders tijdelijke verblijfsvergunning Oekraïne vallen niet meer onder Richtlijn tijdelijke Bescherming Oekraïne

Vanaf 4 september 2023 vallen de derdelanders met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne niet meer onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne.

Derdelanders zijn mensen die geen Oekraïense nationaliteit, maar wel een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne hebben. Ook zij mochten onder voorwaarden werken in Nederland onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne.

Het kabinet heeft besloten dat vanaf 4 september 2023 deze groep niet meer onder de Richtlijn valt. Deze groep valt vanaf dat moment onder de regels en procedures die bij een reguliere asielaanvraag horen. Dit betekent concreet dat de derdelanders niet mogen werken in Nederland, tenzij er een tewerkstellingsvergunning is. Na afgifte van de tewerkstellingsvergunning, welke kan worden aangevraagd bij het UWV, mogen derdelanders wel werken in Nederland. De procedure van de tewerkstellingsvergunning duurt circa 5 weken.

Woensdag 30 augustus 2023 heeft echter de Rechtbank Roermond geoordeeld dat het demissionaire kabinet de Richtlijn voor derdelanders niet zomaar mag beëindigen. In een eerdere zaak werd juist het omgekeerde geoordeeld. Dit betekent nu dat de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, voor duidelijkheid moet gaan zorgen. Wanneer de Raad van State dit zal gaan beoordelen is niet duidelijk.

Ondertussen heeft het demissionaire kabinet wel besloten dat de tijdelijke bescherming per 4 september wordt opgegeven voor derdelanders. Het oordeel van Rechtbank Roermond verandert dat niet.

Kortom, het is nog onduidelijk wat er wordt besloten rondom de derdelanders. Echter volgens de huidige regels van het kabinet mogen derdelanders met ingang van maandag 4 september 2023 niet meer werken. Indien deze groep mensen wel aan het werk bij u is, loopt u het risico dat u medewerkers illegaal te werk hebt gesteld.

Let op: bovenstaande geldt dus alleen voor derdelanders!

Mensen met een Oekraïense nationaliteit mogen onder voorwaarden wel werken onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne.

Zodra wij meer weten, houden wij u op de hoogte. Mocht u vragen hebben, dan kunt u uiteraard contact opnemen met één van onze adviseurs.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Bron: RVO