Klantlogin

Hier vindt u de login mogelijkheden van onze portals en online services. Selecteer de gewenste dienst en log in met uw persoonlijke inlogcode.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Neemt u dan contact met ons op.

Neem contact op

Actueel

Nieuws | Geplaatst op 10 oktober 2023

Een doelgroepenverklaring, bent u er bekend mee?

De doelgroepenverklaring is in het leven geroepen voor werknemers die een kwetsbare positie hebben op de arbeidsmarkt. Denk hierbij aan oudere werknemers (56 jaar en ouder), werknemers uit de doelgroep van de banenafspraak en scholingsbelemmerden of bijvoorbeeld werknemers die kampen met een arbeidsbeperking en/of niet herplaatst worden. Werknemers die binnen deze groep vallen kunnen een doelgroepenverklaring aanvragen.

Vragen naar arbeidsbeperking

Werkgevers mogen bij indiensttreding niet vragen of de werknemer een arbeidsbeperking heeft. Dit mag hij pas doen na 2 maanden in dienst. Na deze 2 maanden, dus in de 3e maand, kan de werkgever dit bij de medewerker uitvragen. De medewerker is dan ook verplicht om te antwoorden. Wij adviseren om hier dan ook zeker naar te vragen na afloop van de 2 maanden. Dit omdat de werkgever hierdoor in aanmerking kan komen voor een loonkostenvoordeel. Op deze manier wordt het aantrekkelijker gemaakt voor de werkgever om deze doelgroep in dienst te nemen.

Aanvragen doelgroepenverklaring

De doelgroepenverklaring dient de werknemer zelf aan te vragen. Afhankelijk in welke groep de werknemer valt kan de aanvraag bij de gemeente (oudere werknemer en oudere werknemer met een IOAW- of IOAZ-uitkering) of bij UWV (de werknemer ontvangt een WW, WAO of WIA uitkering, is opgenomen in het doelgroepenregister of is scholing belemmerd zijn) aangevraagd worden.

De aanvraag bij UWV of gemeente moet de werknemer binnen 3 maanden na indiensttreding ingediend hebben. Na deze 3 maanden heeft de werknemer geen recht op de doelgroepenverklaring en vervalt het loonkostenvoordeel voor de werkgever. In het geval het de werknemer niet lukt om de aanvraag zelf in te dienen, kan hiervoor iemand gemachtigd worden, dit kan de werkgever of wij als administratiekantoor zijn.

Loonkostenvoordeel

Het loonkostenvoordeel voor een werknemer wordt aangegeven in de loonaangifte nadat het UWV een positieve beslissing heeft gegeven voor de doelgroepenverklaring LKV.

Deze gegevens komen binnen bij de Polisadministratie van UWV. Na afloop van het kalenderjaar wordt een berekening gemaakt van de hoogte van de tegemoetkoming van het afgelopen kalenderjaar.

De maximale bedragen waar de werkgever aanspraak op kan maken zijn (bedragen 2022):

Als de doelgroepenverklaring is afgegeven heeft de werkgever 3 jaar lang recht op het loonkostenvoordeel voor de werknemer. Indien het een herplaatsing van een arbeidsgehandicapte werknemer betreft kan de werkgever aanspraak maken op tegemoetkoming voor 1 jaar (het jaar na de herplaatsing).

Toekomst loonkostenvoordeel

Momenteel liggen er wetsvoorstellen om het Loonkostenvoordeel aan te passen. Definitieve plannen zijn hiervoor nog onduidelijk. Tevens is het onduidelijk wanneer deze voorstellen doorgang vinden.

Heeft u nog vragen of bent u benieuwd geworden wat WEA Zuid-West voor u kan betekenen? Neem contact met één van de medewerkers van de loonafdeling. Zij zijn te bereiken via lonen@weazuidwest.nl of bel naar 0111-453700.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Bron: XpertHR en UWV