Klantlogin

Hier vindt u de login mogelijkheden van onze portals en online services. Selecteer de gewenste dienst en log in met uw persoonlijke inlogcode.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Neemt u dan contact met ons op.

Neem contact op

Actueel

Nieuws | Geplaatst op 17 juli 2020

Geen beschikking? Dan betaalt u geen invorderingsrente

Wanneer u een belastingaanslag niet op tijd betaalt, bent u invorderingsrente verschuldigd. Deze dient bij beschikking te worden vastgesteld. Gebeurt dit niet, dan hoeft u de invorderingsrente niet te betalen, aldus rechtbank Noord-Nederland.

Wanneer invorderingsrente betalen?

U betaalt invorderingsrente als u na de uiterste betaaldatum van de aanslag nog een bedrag moet betalen. Dit geldt ook als u uitstel van betaling hebt gekregen.

Let op!
Vanwege de coronacrisis bedraagt de invorderingsrente tijdelijk slechts 0,01% in plaats van 4%. Deze verlaging is in ieder geval tot 1 oktober 2020 van kracht.

Ontslagvergoeding belast

In een procedure bij genoemde rechtbank ging het over verschuldigde invorderingsrente over een aanslag inkomstenbelasting. Vanwege een geschil was de aanslag te laat betaald. Daarom moest, naast de aanslag, ook invorderingsrente betaald worden.

Geen beschikking

De betreffende belastingplichtige kreeg wel verzoeken de invorderingsrente te betalen, maar de beschikking waarop deze rente gebaseerd was, ontbrak. Volgens de rechter kon daarom niet gecontroleerd worden hoe de rente was berekend en of wel vermeld was dat tegen de invorderingsrente bezwaar en beroep mogelijk was.

Volgens de rechter was de beschikking dermate van belang dat, nu deze ontbrak, geen invorderingsrente berekend kon worden. De inspecteur werd dan ook in het ongelijk gesteld.

Heeft u vragen over invorderingsrente, neem dan contact met ons op.

Contact

Bron: SRA