Klantlogin

Hier vindt u de login mogelijkheden van onze portals en online services. Selecteer de gewenste dienst en log in met uw persoonlijke inlogcode.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Neemt u dan contact met ons op.

Neem contact op

Actueel

Nieuws | Geplaatst op 20 mei 2022

Geen compensatie voor spaarders die te laat bezwaar maakten.

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat mensen die niet, of niet op tijd, bezwaar hebben gemaakt tegen de spaartaks, geen recht hebben op compensatie.

De Hoge Raad deed uitspraak in een zaak over de belastingjaren 2017 en 2018. Eerder oordeelde de Hoge Raad dat 60.000 spaarders die wel bezwaar hadden gemaakt tegen hun belastingaanslag geld terug moeten krijgen van de fiscus.

In december kwam de hoogste rechter van het land tot de conclusie dat het niet eerlijk is dat mensen belasting moesten betalen over een rendement dat ze helemaal niet konden maken.

Oneerlijk

Dat was het gevolg van hoe de spaartaks, officieel de vermogensrendementstheffing geheten, ooit is opgezet. De Belastingdienst ging er namelijk vanuit dat hoe meer vermogen u hebt, hoe meer u daarvan in beleggingen stopt, met een veel hoger rendement dan spaargeld. Over dat fictieve rendement werd vervolgens belasting geheven.

Voor honderdduizenden spaarders pakte die berekening niet eerlijk uit. Zij hadden bijna alleen spaargeld, waarop het rendement vrijwel 0 was door de lage rente. Door de berekening van de Belastingdienst betaalden zij uiteindelijk meer belasting dan het rendement dat ze hadden. Niet eerlijk, aangezien de belasting bedoeld is om inkomsten uit vermogen te belasten, niet het vermogen zelf.

Nul op rekest

Wie niet (op tijd) bezwaar heeft gemaakt, hoeft wat de Hoge Raad betreft, dus niet gecompenseerd te worden. De termijn voor bezwaar is verstreken.

Eerder liet staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij doorschemeren dat hij het eerlijk zou vinden als iedereen die tekort is gedaan compensatie zou krijgen, maar de keerzijde daarvan is dat het wel ongelooflijk duur wordt om al die mensen tegemoet te komen.

Compenseren

De belasting wordt geheven als u meer dan 50.000 euro aan vermogen hebt, of 100.000 euro met een partner. Dit bedrag was in 2017, het eerste jaar waarvoor herstel geboden moet worden, trouwens nog een stuk lager: 25.000 euro.

Het compenseren van al die grote spaarders kost de staat een vermogen. Alleen al het compenseren van de groep van 60.000 bezwaarmakers kost 2,8 miljard euro.

Als daadwerkelijk alle spaarders gecompenseerd worden, waar de politiek alsnog toe kan besluiten, loopt dat bedrag naar schatting op van 7 tot 12 miljard euro. Daarbij worden de jaren 2021 en 2022 wel al meegeteld. Over die laatste twee jaren is al besloten dat de oude regels niet meer gelden, omdat die belastingaanslagen nog niet definitief zijn.

Bron: RTL Nieuws