Klantlogin

Hier vindt u de login mogelijkheden van onze portals en online services. Selecteer de gewenste dienst en log in met uw persoonlijke inlogcode.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Neemt u dan contact met ons op.

Neem contact op

Actueel

Nieuws | Geplaatst op 1 mei 2023

HR-trends voor 2023

Wat kunnen we voor HR trends verwachten in 2023? We nemen je graag mee waar je als werkgever (mogelijk) mee te maken gaat krijgen.

De lonen gaan omhoog. Mede door de inflatie zullen medewerkers vragen om meer salaris of zijn er forse CAO verhogingen afgesproken. Daarnaast laat het wettelijk minimumloon een flinke stijging zien. De fiscale regelgeving omtrent de reiskostenvergoeding en thuiswerkvergoeding is ook gestegen. Al met al zijn de loonkosten flink gestegen. Daarentegen probeer je als werkgever je medewerkers binnen boord te houden door middel van aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden.

Het zal je niet zijn ontgaan dat het ook in 2023 moeilijk zal zijn om voldoende personeel te vinden. De verwachting is, ondanks een lichte daling in het aantal vacatures bij het UWV, dat de krapte de komende jaren wel zal blijven. Dit komt onder andere door een aantal structurele factoren, zoals vergrijzing en deeltijdwerken. Iedere werkgever zal de eventuele gevolgen hiervan mee moeten nemen bij de voortzetting van de  onderneming. Hoe ga je hiermee om als werkgever, wat kan er geregeld worden voor de toekomst? Ziekteverzuim neemt toe.

De verwachting is dat ziekteverzuim met als oorzaak psychisch verzuim zal gaan toenemen. Dit kan als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt, waardoor de werkdruk toeneemt. Maar ook de financiële druk van gestegen (vaste) lasten, kan een oorzaak zijn van psychisch verzuim.

Belangrijke vraagstukken om over na te denken, aangezien de kosten van een zieke medewerkers behoorlijk kunnen oplopen.

Iedere werkgever is anders en zal tegen andere problemen aanlopen. Desondanks zijn de 3 bovengenoemde trends wel de punten waar de meeste werkgevers tegenaan zullen lopen. Juist omdat iedere werkgever anders is, is er ook geen pasklare oplossing.

Wij denken graag met je mee als het gaat om de strategische personeelsplanning.

Heb je vragen of ondersteuning nodig? De HR-adviseurs van WEA Zuid-West kunnen je hierbij helpen.

Neem hiervoor contact op met Sabine Spanjaard of Henri van Koeveringe, telefoonnummer 0111 – 453700 of per email lonen@weazuidwest.nl.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.