Klantlogin

Hier vindt u de login mogelijkheden van onze portals en online services. Selecteer de gewenste dienst en log in met uw persoonlijke inlogcode.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Neemt u dan contact met ons op.

Neem contact op

Actueel

Nieuws | Geplaatst op 26 september 2023

Rapportageplicht persoonsgebonden mobiliteit vanaf 2024

Vanaf 1 januari 2024 wijzigt de wetgeving voor werkgevers die 100 of meer werknemers in dienst hebben. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil inzicht in de CO2 uitstoot van het zakelijk verkeer en het woon-werkverkeer van werknemers. Daarom moeten werkgevers die in deze categorie vallen vanaf 1 januari 2024 jaarlijks rapporteren over het zakelijke woon-werk verkeer van hun werknemers aan de overheid. Het doel is om de gezamenlijke CO2-uitstoot van woon-werk en zakelijk verkeer met 1 megaton te reduceren.

Registreren

Om aan de rapportageplicht te kunnen voldoen zullen de grote werknemers met 100 werknemers of meer, het e.e.a. moeten registreren aan gegevens van zakelijk verkeer en woon-werkverkeer. Als uw bedrijf onder de verplichtstelling valt dan moeten de volgende gegevens per kalenderjaar worden aangeleverd:

Als onderneming moet dan in ieder geval inzichtelijk zijn wat de vervoerswijze van de medewerker is en wat voor brandstoftype bij deze vervoerswijze hoort. Tevens moet per vervoerwijze in combinatie met het brandstoftype inzichtelijk zijn wat het totale aantal gereisde kilometers zijn.

Rapporteren

Als uw organisatie onder de rapportageplicht valt, moet u de gegevens rapporteren aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ieder jaar moeten voor 1 juli de gegevens van het voorgaande jaar worden gerapporteerd.

Het eerste jaar waarover u moet rapporteren is 2024. Dit betekent dat de gegevens van 2024 uiterlijk om 30 juni 2025 gerapporteerd moeten zijn aan het RVO. De te rapporteren gegevens moeten worden ingevuld op een online formulier op de website van het RVO.

Uitkomsten

Als de gegevens zijn ingediend dan ontvangt de werkgever een rapportage. Daarop staan de ingediende gegevens met de CO2 uitstoot.

Vanaf het jaar 2025 worden de gegevens ook doorgestuurd naar de omgevingsdienst die per Provincie is opgericht. Deze omgevingsdienst zie toe op de het naleven van de regels omtrent de rapportageverplichting en kan desgewenst controles uitvoeren. Dit betekent dat de onderliggende administratie voor de rapportageverplichting bewaard moet worden.

In de Handreiking voor werkgevers – Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit kunt u alles lezen omtrent de rapportageplicht. Hierin staat alles specifiek beschreven.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  •