Klantlogin

Hier vindt u de login mogelijkheden van onze portals en online services. Selecteer de gewenste dienst en log in met uw persoonlijke inlogcode.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Neemt u dan contact met ons op.

Neem contact op

Actueel

Nieuws | Geplaatst op 13 juni 2022

Voorkom verlofstuwmeren!

Als werkgever moet je jouw werknemer tijdig informeren over de wettelijke vakantiedagen die nog niet zijn opgenomen.  Doe je dat niet, dan blijven de niet opgenomen vakantiedagen gewoon staan en vervallen ze niet per 1 juli 2022. Hiermee creëer je een zogenaamd verlofstuwmeer waarvan de waarde steeds hoger wordt!

Iedere werknemer heeft op jaarbasis recht op 4 weken vakantie. Hierbij gaat het om de wettelijke aanspraak op vakantie. Als een werknemer in de loop van het jaar in dienst treedt, krijgt de medewerker naar rato opbouw. Vaak is in een cao of in individuele arbeidsovereenkomst geregeld dat de werknemer meer vakantiedagen heeft dan het wettelijk minimum. Dit zijn de zogenaamde bovenwettelijke dagen en hiervoor gelden andere regels.

Wanneer vervallen wettelijke vakantiedagen?

In de wet is vastgelegd dat wettelijke vakantiedagen een half jaar na afloop van het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd vervallen. De wetgever heeft deze regel gesteld om de werknemer te stimuleren om de wettelijke vakantiedagen op te nemen.

Dus als werkgever mag je op 1 juli 2022 dan ‘gewoon’ de vakantiedagen wegstrepen? Nee! Je moet nauwkeurig, tijdig en op individueel niveau de werknemer informeren over het vervallen van de vakantie-uren. Verder moet je de werknemer de kans geven om deze verlofdagen alsnog binnen de geldende termijnen op te nemen. Doe je als werkgever onvoldoende aan deze inspanningsverplichting, dan vervalt het wettelijk verlof niet. Maar dan verjaart het wettelijk verlof ook niet (na 5 jaar). De vakantiedagen blijven dus dan voor onbepaalde tijd staan.

Hoe zit het met bovenwettelijke vakantiedagen?

Deze relatief korte vervaltermijn geldt niet voor de bovenwettelijke vakantiedagen. Ook geldt de korte vervaltermijn niet als de werknemer redelijkerwijs niet in staat is geweest zijn vakantie op te nemen (bijvoorbeeld door drukte in de organisatie). Dan geldt de gebruikelijke verjaringstermijn van vijf jaar.

Wanneer vervallen of verjaren de bovenwettelijke vakantiedagen?

Bovenwettelijke vakantiedagen kennen een verjaringstermijn van vijf jaar. De termijn start na afloop van het jaar waarin ze zijn opgebouwd. Dus concreet; bovenwettelijke vakantiedagen over 2022 komen dus op 31 december 2027 te verjaren. In tegenstelling tot vervaltermijnen kunnen verjaringstermijnen worden opgeschort. Als een werknemer hiervan gebruik wil maken, dient hij schriftelijk kenbaar te maken dat hij aanspraak wil blijven maken op de bovenwettelijke vakantiedagen. Er begint dan weer een nieuwe verjaringstermijn te lopen.

Hoe zit het met vakantierechten van zieke medewerkers?

Ook medewerkers die ziek zijn bouwen verlofrechten op. Echter, zij kunnen ook gewoon vakantie opnemen. Dit geldt zeker als er re-integratieverplichtingen zijn opgelegd aan de werknemer. Tijdens vakantie is de zieke medewerker immers vrijgesteld van zijn re-integratieverplichting.

Indien u vragen heeft met betrekking tot de verlofrechten van uw medewerkers, kunt u te allen tijde contact opnemen met onze loonafdeling.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Bron: WEA Zuid-West