Klantlogin

Hier vindt u de login mogelijkheden van onze portals en online services. Selecteer de gewenste dienst en log in met uw persoonlijke inlogcode.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Neemt u dan contact met ons op.

Neem contact op

Actueel

Nieuws | Geplaatst op 10 januari 2020

WAB – Oproepkrachten

Op 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking getreden. Het doel van de wet is om enerzijds vaste contracten minder vast te maken en flexibele contracten minder flex. Daarnaast wordt personeel met een vast contract goedkoper en personeel met een flexibel contract duur. Op deze manier wordt gestimuleerd om personeel sneller een vast contract te geven met vaste uren. We hebben u hierover in eerdere nieuwsflitsen en bijeenkomsten geïnformeerd. Graag informeren wij u specifiek over de wijzigingen met betrekking tot de oproepkrachten door middel van dit bericht.

Aanbod na twaalf maanden

De WAB heeft grote gevolgen voor oproepkrachten. De grootste wijziging betreft het feit dat na twaalf maanden de oproepkrachten in de dertiende maand een aanbod moeten krijgen van u als werkgever voor een vast aantal uren. Dit aantal uren moet ten minste gelijk zijn aan het gemiddelde aantal uren dat de oproepkracht in de voorgaande twaalf maanden voor u werkte. Contracten die elkaar opvolgen, waarbij de tussenpoos maximaal zes maanden was, worden bij elkaar opgeteld. Het gaat dus om de maanden waarin er daadwerkelijk sprake is geweest van een arbeidsovereenkomst.

Voor oproepkrachten gold al dat zij na drie maanden een beroep konden doen op het rechtsvermoeden en het gemiddelde aantal uren per maand over de afgelopen drie maanden konden claimen. Bovendien moest de werknemer zelf een beroep op het rechtsvermoeden doen, waarbij u ook het heeft recht om dit vermoeden te weerleggen.

Per 2020 bent ú daarentegen degene die het verplichte aanbod moet doen en dat is bovendien op veel meer werknemers van toepassing, aangezien de definitie van oproepkrachten is opgerekt.

U zit waarschijnlijk niet te wachten op het doen van een aanbod, maar het loont niet om het aanbod achterwege te laten. In dat geval ontstaat er namelijk automatisch een recht op loonbetaling voor het vaste aantal uren dat u had moeten aanbieden. Dat kan later met terugwerkende kracht tot vijf jaar terug door de werknemer als loonvordering worden geclaimd.

Er is geen overgangsrecht, dus voor iedere oproepkracht die op 1 januari 2020 twaalf maanden bij u in dienst is geweest, geldt dat u voor 1 februari 2020 een aanbod moet doen. Voor contracten die later zijn afgesloten, geldt dat u vooral moet blijven opletten. Verstrijkt de twaalf-maanden-grens, dan moet u handelen.

Aanbod over het gemiddelde

Het aanbod dat moet worden gedaan ziet op het gemiddeld aantal gewerkte uren over de afgelopen twaalf maanden. De rustige en drukke periodes tellen daarbij evenveel mee. Dat gemiddelde is het minimum dat u moet aanbieden, de wettekst verbiedt u niet om méér aan te bieden. Het is mogelijk om niet te werken met een gemiddeld aantal uren per week, maar met een gemiddelde per periode van vier weken, maand of zelfs jaar, mits (in het laatste geval) het recht op loon maar gelijkmatig verspreid is over het jaar. Dat geeft u enige flexibiliteit over de invulling.

Het aanbod staat in beginsel los van het contract. Een vast aantal uren betekent overigens niet dat er ook een vast contract ontstaat. U kunt dus gewoon een contract voor bepaalde tijd blijven aanbieden, tenzij u in de knel komt met de ketenregeling.

De oproepkracht heeft minstens één maand bedenktijd en hoeft het aanbod niet te accepteren. Weigert de oproepkracht, dan blijft deze gewoon oproepkracht. In dat geval bent u wel verplicht om na verloop van de volgende twaalf maanden weer een aanbod op soortgelijke wijze te doen.

In de wet is opgenomen dat bij CAO afgeweken kan worden op dit onderdeel.

Oproepen en opzeggen

Niet alleen het verplichte aanbod kan forse gevolgen hebben ook de oproeptermijn verandert. Per 1 januari 2020 moet u een werknemer minimaal vier dagen van te voren schriftelijk oproepen. Blijkt vervolgens dat u de extra paar handen niet meer nodig heeft of op andere tijdstippen, dan kunt u wel afzeggen of wijzigen, maar zult u wel loon moeten betalen over de oorspronkelijke oproep. Het is mogelijk om bij CAO andere afspraken te maken over de oproeptermijn en deze zelfs terug te brengen tot 24 uur.

Het blijft zo dat u de werknemer bij iedere oproep voor minimaal drie uur moet betalen wanneer een arbeidsomvang van minder dan vijftien uur per week is overeengekomen en de tijdstippen waarop de arbeid moet worden verricht niet zijn vastgelegd, dan wel indien sprake is van een oproepovereenkomst. De opzegtermijn voor een oproepkracht wordt gelijk aan de oproeptermijn voor de werkgever. Tevens kan de oproepkracht op ieder moment zijn contract opzeggen.

Ook hiervoor geldt dat bij het niet juist uitvoeren van deze regels er een loonvordering door de werknemer kan worden geclaimd die tot vijf jaar terug gaat.

CAO

Een aantal keer is aangeven dat bij bepaalde onderdelen op CAO niveau afwijkende afspraken gemaakt kunnen worden. Het eerste voorbeeld daarvan is inmiddels een feit. Zeer recent is er een nieuwe horeca CAO afgesloten. Deze CAO heeft direct van de mogelijkheid gebruik gemaakt en de oproeptermijn verkort tot 24 uur. Ook is afgesproken in deze CAO dat voor een specifieke categorie werknemers, namelijk de ‘Seizoenkracht Klimaat of natuur’, geen urenaanbod gedaan hoeft te worden na twaalf maanden. Dit geeft de horeca branche meer ruimte om het seizoensgebonden personeel flexibel in te kunnen blijven zetten.

Tot slot

Per 1 januari 2020 geldt er een lage ww-premie voor vaste contracten met een vast aantal uren en een hoge ww-premie voor de overige contracten. Oproepkrachten, maar ook werknemers die een vast aantal uren hebben gekregen met een contract voor bepaalde tijd, vallen onder de hoge premie. Om het eenvoudig te maken: werknemers jonger dan 21 jaar én welke minder dan 52 uur per maand (48 uur per vier weken) verloond hebben gekregen, vallen dan wel weer onder de gunstige premie. Daarnaast wordt de transitievergoeding verschuldigd vanaf dag één, tenzij de werknemer jonger is dan achttien en minder dan twaalf uur per week werkt.

Daarmee rekening houdende wordt het misschien wel aantrekkelijker om een aantal werknemers een vast contract voor een vast aantal uren aan te bieden.

Wat kan WEA voor u betekenen?

WEA kan u ondersteunen in het doen van een aanbod aan oproepkrachten, een berekening te maken van de gemiddelde uren en u te voorzien van de juiste documenten. Hiermee voldoet u aan de geldende wet- en regelgeving. Uiteraard houden wij de ontwikkelingen van nieuwe CAO afspraken voor u in de gaten.

Heeft u vragen, ontvangt u graag aanvullende informatie of wilt u een afspraak met ons maken om dit voor uw personeel door te nemen? Neem dan contact op met onze loonafdeling, telefoonnummer 0111 – 453700 / 0113-256300 of per email lonen@weazuidwest.nl

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  •