Klantlogin

Hier vindt u de login mogelijkheden van onze portals en online services. Selecteer de gewenste dienst en log in met uw persoonlijke inlogcode.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Neemt u dan contact met ons op.

Neem contact op

Klantverhalen

Klantverhalen | Geplaatst op 29 maart 2023

We houden alles zo Zeeuws en persoonlijk mogelijk, daar komen onze gasten voor!

Oesterproeverij Pekaar is een perfect voorbeeld van een écht Zeeuws familiebedrijf. Het bedrijf van vader Jaap, moeder Josefien en hun dochters Sabien en Iris vind je midden tussen de oesterputten in Yerseke. Met hun zestienkoppige team serveren ze oesters die rechtstreeks uit het water komen, aan gasten die van heinde en ver komen om te genieten van deze Zeeuwse specialiteiten én de omgeving.

De oesterproeverij is een uit de hand gelopen hobby

Onze vader ging met zijn oesterboot elke dag oesters vissen, vertelt Sabien. Aan het einde van de dag pakte hij in de loods de bestellingen in voor de groothandels en restaurants waar hij aan leverde.

Terwijl hij bezig was kwamen er dan mensen langs met de vraag of ze oesters mochten proeven. Hij was natuurlijk gewoon aan het werk, maar zag daar wel een kans en dacht dat mijn moeder dit misschien wel leuk zou vinden. Zo begonnen we op vrijdag en zaterdag met een statafel in de loods met het opensteken van oesters. In eerste instantie als een soort hobby en daar waren Iris en ik dan ook vaak bij.

Genieten van de omgeving en onze producten

Er was op dat moment nog geen horeca zoals wij dat doen rond de oesterputten, we waren de eerste! Toen we zagen dat er toekomst in zat hebben we boven de loods bijgebouwd, wat tafels neergezet en een klein terras gemaakt. We wilden graag een plek creëren waar je zomer en winter boven de oesterputten kon zitten om te genieten van de omgeving en onze producten. Zo hebben we dat in de loop van de jaren steeds uitgebouwd. Als je nu bij ons in de zaak bent, zie je dat alles van glas is en daardoor kan je de oesterputten perfect zien.

In het begin hadden we niet eens een toilet of pinautomaat, vult Iris aan. We zijn echt klein begonnen en onze weg gaan zoeken in wat wel en niet werkte. Inmiddels hebben we onze bedrijfsvoering goed op de rit en daar zijn we daar blij om. We moeten nu regelmatig nee verkopen aan de deur omdat we vol zitten.

Daarom hebben we een handig reserveringssysteem

Dat zorgt er ook voor dat onze vaste gasten veelal reserveren, vertelt Josefien. We willen teleurstelling natuurlijk voor iedereen voorkomen, maar voor gasten uit Amsterdam of België is het extra vervelend als ze voor niks komen en dat lukt op deze manier.

Waarom komen mensen naar Pekaar?

We proberen vooral te kijken naar wat een ander niet heeft. Zo hebben we verschillende soorten oesters, zoals de Gin-Tonic of de passievrucht en bedenken we steeds wat nieuws. Daarmee zorgen we er ook voor dat we interessant blijven en onze gasten willen blijven komen. We hebben een duidelijke rolverdeling. Zo hou ik me bezig met de drankjes zoals de cocktails en Iris is als onze chef verantwoordelijk voor de gerechten. Zo heeft ze recent een Pornstar Martini oester bedacht op basis van de gelijknamige cocktail.

Ik vind het leuk om nieuwe dingen te bedenken en te proberen. In het aanbod van onze gerechten proberen we met iedereen rekening te houden. Onze focus ligt op de visliefhebber, maar ook voor kinderen, vegetariërs of mensen die minder fan zijn van vis hebben we gerechten op de kaart staan. Zo maken we een bezoek aan Pekaar met luxueuze gerechten toegankelijk voor iedereen. Daarnaast spelen we in op actualiteiten met thema’s, waarvoor we dan speciale gerechten of complete menu’s aanbieden. Zo laten we ook de jonge generatie kennismaken met de oester.

Mensen komen voor Zeeuws, stelt Sabien

Onze oesters halen we vers uit het water en ze worden daarna direct bereid, maar ook onze andere producten proberen we zo Zeeuws mogelijk te houden. Zo komt de Schodu gin van Schouwen-Duiveland, de kreeften worden gevangen en aangeleverd door mijn vriend, de garnalen komen van de vriend van Iris en als dessert hebben we onder andere bolusijs. Zelfs de chocolade die we serveren heeft de vorm van de oester, de mossel en de Zeeuwse knop die hier in Yerseke gemaakt worden.

Het zorgt ervoor dat alles klopt. Alles ‘perfect laten kloppen’ is ook meteen onze grootste uitdaging. Zodra iets niet helemaal is zoals we dat willen zien, krijgen we soms echt een error. Niemand merkt dat hoor, maar zelf weten we dat en dat maakt dit perfectionisme voor onszelf soms wel een uitdaging.

We hechten ook waarde aan vrije tijd

Als moeder ben ik hartstikke trots op wat we samen mogen doen, vertelt Josefien. We zijn altijd samen, we missen elkaar ook echt als we niet samen zijn. Op donderdag zijn we dicht en dan gebeurt het regelmatig dat we samen gaan lunchen. Ik vind een werkdag zelfs minder leuk als we niet allemaal samen zijn, vult Sabien aan.

In de avonden verwerkt Josefien meestal de administratie. Toen onze accountant stopte moesten we op zoek naar een andere en we wilden graag efficiënter gaan werken. Gertjan kwam regelmatig bij ons eten en zo raakten we in gesprek. Hij vond ons concept en het familiebedrijf interessant en kon goed uitleggen wat WEA voor ons zou kunnen betekenen. Zo zijn we bij WEA terecht gekomen. We vinden er veel ervaring met horeca, en waar we voorheen op gevoel de prijs bepaalden, worden nu alle marges doorgerekend en weten we precies waar we op verdienen en waar het beter moet. Dat hoeven we niet allemaal zelf te bedenken, daarin is Jelle degene die ons adviseert en bijstaat.

We zijn hierdoor op administratief vlak veel moderner gaan werken en we hebben door de maandelijkse rapportage meer inzicht gekregen in de resultaten. Ook de lonen en onze betalingen worden door WEA verzorgd, waardoor we ook weer tijd besparen om bezig te zijn met de leuke kanten van ondernemen, of om gewoon even thuis te zijn.

De toekomst

We zijn heel tevreden over ons bedrijf en onze werk-privé balans. Het is fijn om te zien dat onze gasten tevreden zijn en terug blijven komen, daar doen we het voor. Mensen willen nu naar Pekaar komen, dat is de verdienste van ons team en dat willen we ook in de toekomst graag vasthouden.

Bezoek oesterproeverijpekaar.nl