Klantlogin

Hier vindt u de login mogelijkheden van onze portals en online services. Selecteer de gewenste dienst en log in met uw persoonlijke inlogcode.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Neemt u dan contact met ons op.

Neem contact op

Actueel

Nieuws | Geplaatst op 11 december 2020

Wet arbeid vreemdelingen

Wanneer u een buitenlandse werknemer voor u laat werken, bent u volgens de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) verplicht om een vergunning te hebben. U bent werkgever indien u uitlener, inlener, hoofd- of onderaannemer of opdrachtgever bent. Indien u deze wet overtreedt zal er aan iedere werkgever binnen deze keten een boete opgelegd worden.

De werkgever moet beschikken over een tewerkstellingsvergunning of een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA), als hij een arbeidskracht van buiten de Europese Economische Ruimte of uit Kroatië voor hem wilt laten werken. De werkzaamheden zelf en de duur hiervan doen er niet toe. Zelfs wanneer er geen sprake is van een vergoeding is een vergunning alsnog vereist.

Wat dient u te doen als werkgever?

  1. Er dient een identiteitsbewijs van de werknemer geverifieert te worden door de werkgever, deze dient gekopieerd en bewaard te worden.
  2. De identiteit van de werknemer moet gecontroleerd worden op basis van de verstrekte gegevens.
  3. Er dient gecontroleerd te worden of er een vergunning is afgegeven.

Risico’s

Wanneer een werkgever illegale werknemers in dienst neemt, loopt hij het risico dat hij een fikse boete krijgt van de Inspectie SWZ. Voor een B.V. ligt deze boete rond de € 8.000 en voor een eenmanszaak of V.o.f. rond de € 4.000. De hoogte van een boete volgt uit de Beleidsregel boeteoplegging Wav.

LET OP!
Er kan zowel een boete worden opgelegd voor het niet voldoen aan de verificatieplicht als aan het ontbreken van een tewerkstellingsvergunning. De boetes zijn niet fiscaal aftrekbaar.

Indien u vragen hebt met betrekking tot bovenstaande, kunt u contact opnemen met onze loonafdeling.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Bron: Inspectie SWZ