Klantlogin

Hier vindt u de login mogelijkheden van onze portals en online services. Selecteer de gewenste dienst en log in met uw persoonlijke inlogcode.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Neemt u dan contact met ons op.

Neem contact op

Actueel

Nieuws | Geplaatst op 15 augustus 2023

Wet bescherming Klokkenluiders

Afgelopen februari is het wetsvoorstel ‘Wet bescherming Klokkenluiders’ aangenomen door de Eerste Kamer. Door het aannemen van deze wetgeving voldoet Nederland aan de Europese richtlijnen voor de bescherming van personen welke misstanden melden. Deze wet brengt verplichtingen voor (grote) werkgevers met zich mee!

Doel van deze wet

De wet heeft als doel om mensen te beschermen welke in de context van hun werk gerelateerde activiteiten en misstand of een vermoeden van een misstand willen melden. Het gaat in deze niet alleen om medewerkers, maar om iedereen die een ondergeschiktheidsrelatie heeft en tegen een vergoeding arbeid verricht. Hierbij kun je denken aan uitzendkrachten, vrijwilligers en stagiairs.

In deze wet is opgenomen dat de melders, die van mening zijn dat zij benadeeld worden vanwege hun melding, niet meer zelf aan hoeven te tonen dat zij worden benadeeld. De bewijslast ligt bij de werkgever. De werkgever dient dus aan te tonen dat de benadeling niets te maken heeft met de melding van de melder. Een van de andere wijzigingen is dat de werkgever aan strengere eisen moet voldoen als het gaat om de meldprocedures voor misstanden.

Wat betekent dit voor u als werkgever? 

Een werkgever met 50 of meer medewerker moet vóór 17 december 2023 verplicht zijn interne procedure van misstanden regelen. Voor werkgevers met minstens 250 medewerkers gold dat dit al bij de invoering van de wet geregeld moet worden. Bij veel grote werkgevers is deze interne procedure reeds gemaakt. Voor hen geldt dat dit nu alleen aangepast moet worden aan de huidige wetgeving.

Let wel dat voor het opmaken van deze procedure of het wijzigen ervan de instemming van de OR nodig is.  

Voor verdere details van deze wetgeving en wat dit voor uw interne procedures betekent verwijzen wij u naar de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken: Home | Wet bescherming klokkenluiders 

Advies 

Vragen over dit wetsvoorstel of wilt u advisering bij de procedure, neem contact met ons op.  

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken