Klantlogin

Hier vindt u de login mogelijkheden van onze portals en online services. Selecteer de gewenste dienst en log in met uw persoonlijke inlogcode.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Neemt u dan contact met ons op.

Neem contact op

Disfunctioneren van uw werknemer

U bent niet tevreden over het functioneren van uw werknemer. Wat nu?

Bent u niet tevreden over het functioneren van een werknemer? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van disfunctioneren en hierdoor kunt u overwegen de dienstbetrekking te beëindigen. In het geval van disfunctioneren is dossieropbouw de meest gebruikte methode, maar niet altijd de makkelijkste. U moet hier als werkgever tijd en energie in steken, want het ontslaan van een werknemer door disfunctioneren is niet eenvoudig binnen het ontslagrecht. Het is zeer risicovol om alleen op deze ontslaggrond met een slecht of matig opgebouwd dossier naar de kantonrechter te stappen om een ontbinding te forceren.

Signalen

Vaak zijn er vroegtijdige signalen die een disfunctioneren inzichtelijk maken. Denk hierbij aan:

  • Signalen van klanten die ontevreden zijn.
  • Werknemer ‘zit niet goed in z’n vel’ en zoekt uitvlucht naar ziekte of verlof.
  • Collega’s die niet meer willen met de werknemer willen samenwerken.
  • Kwaliteit van het werk is onvoldoende.

De werknemer dient hierop aangesproken te worden. U maakt samen met de werknemer een verbetertraject en u evalueert dit periodiek. Het verbetertraject start met de probleemstelling (waarom is het disfunctioneren een probleem), het beschrijven van de verbeterpunten en het beschrijven van een concreet en realistisch einddoel. Verder zal de exacte duur van het verbetertraject (tussen de drie en zes maanden) vastgelegd moeten worden, de evaluatiemomenten en de consequenties bij een positieve en negatieve uitkomst van het verbetertraject.

Voorwaarden ontbinding arbeidsovereenkomst

Komt u tijdens of naar aanleiding van het verbetertraject helaas tot de conclusie dat de voortgang van het dienstverband geen optie meer is, dan kunt u een verzoek tot ontbinding indienen bij de kantonrechter. Er gelden strenge voorwaarden om de arbeidsovereenkomst te kunnen ontbinden. Bij het indienen van een ontbindingsverzoek moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Denk hierbij aan het aannemelijk maken dat de werknemer ongeschikt is in het verrichten van zijn werkzaamheden (dus aantoonbaar disfunctioneren), het disfunctioneren mag niet een gevolg zijn van ziekte of gebrek (bijvoorbeeld handicap). Verder moet werknemer tijdig op de hoogte gebracht worden van het vermeende disfunctioneren en gelegenheid krijgen om zijn functioneren te verbeteren (verbetertraject). Dit verbetertraject moet goed vastgelegd worden in het personeelsdossier.

Goede vastlegging van gesprekken met uw werknemer, vastlegging van de gemaakte afspraken en opvolging van de afspraken zijn dus cruciaal. Een onvolledig dossier leidt tot teleurstelling bij een juridisch traject.

Heeft u een disfunctionerende medewerker en heeft u ondersteuning nodig in dit traject? Neem dan contact op met Henri van Koeveringe.